CAFEA ARDELENEASCĂ DIN GHINDE

Pe vremea secerei si a ciocanului cineva din tara a inventat nechezolul – un amestec de naut, ovaz si usoare urme de cafea.

Era o adevarata bucurie cind se intra in posesia unui pachet venit din vest, plin cu boabe mirositoare de cafea adevarata. Acum la Cluj se reinventeaza inlocuitorul cafelei, dar din cu totul alte considerente.

Ioana Cozma, studenta la Facultatea de Stiinta si Tehnologia alimentelor, vrea sa transforme ghindele stejarului rosu intr-o bautura similara cafelei. Partea buna este aceea ca fiertura rezultata are o aroma si propietati similare cafelei, dar este plina si de antioxidanti si alte elemente perfecte pt functionarea organicmului.

Parti rele nu prea are , dupa cum spune tinara cercetatoare, hotarita sa faca din aceasta descoperire chiar lucrarea ei de licenta. Procesul de obtinere …ea spune ca este extrem de simplu, il prezetam si noi cu speranta sa nu-I fure cineva idea. Asadar stringi ghindele stejarului rosu, le usuci, le decojesti, le prajesti cam la 200 de grade Celsius, dupa care vine macinarea pina cind totul se transforma in pudra.

De aici incolo e si mai simplu –expresor, apa, foc, recipient si bautura e gata si mai ales buna.
De mentionat ca nu contine cafeina, are propietati energizante, e plina de vitamin A si E . iar ardeleanca noastra desi nu se ocupa de vinzari ci de cercetare crede ca pretul va fi cu mult mai mic decit a batrinei cafele.

You might also like More from author

Comments are closed.