Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un excedent

combinavaras

În primele nouă luni ale anului 2013, balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un excedent de 3,2 mil. euro, comparativ cu un deficit de 494,0 mil. euro în aceeaşi perioadă din anul 2012. Rezultatul pozitiv a fost obţinut pe fondul creşterii susţinute a exporturilor de produse agroalimentare, cu precădere în ţările terţe şi reprezintă o premieră în perioada postdecembristă, marcată anual de deficite comerciale rezultate din schimburile de produse agroalimentare.

Exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de 38,9% din totalul încasărilor la nouă luni. Astfel, exporturile de grâu au totalizat 683,2 mil. euro pentru 3,24 mil. tone, cele de porumb 355,2 mil. euro pentru 1,24 mil. tone, iar cele de orz 206,3 mil. euro la o cantitate de peste un milion de tone. Livrările externe de seminţe de floarea soarelui, în cantitate de 732,3 tone, au adus 327,9 mil. euro.România a exportat în primele nouă luni ale anului curent peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare, în creştere cu peste 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe pieţele intra şi extra comunitare au totalizat 3.509,4 mil. euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de numai 2.882,4 mil. euro, reprezentând o creştere de 21,8%.

În topul exporturilor se mai află ţigările, cu un total de 378,3 mil. euro, seminţele de rapiţă, cu 164,8 mil. euro, uleiul de floarea soarelui, cu 120,6 mil. euro, animalele vii din specia ovine şi caprine cu 117,0 mil. euro, carnea de pasăre (106,5 mil. euro) şi bovinele vii (100,9 mil. euro).

Importurile de produse agroalimentare aferente anului 2013 sunt mai mici, la 9 luni, decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului de piață anterior, aceste fiind cifrate la 3,506 miliarde euro în timp ce exporturile sunt cifrate la 3,509 miliarde euro. (Sursa: amosnews.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.