Aromele iernii: Bradul, Pinul, Scortisoara, Portocalele

BradMagia iernii nu se compune doar din albul luminos al zapezii, vuietul saniilor, verdele proaspat al brazilor de Craciun, luciul viu al globurilor pentru Pom, cadouri, colinde, aerul rece si tare, gustul preparatelor traditionale. Farmecul anotimpului rece vine si din aromele sale. Iar cand spunem “arome”, ne gandim in special la brad/pin, scortisoara si portocale.
Aceste parfumuri nu sunt doar placute, ci dezvaluie o serie de beneficii pe care vegetalele mentionate le aduc sanatatii noastre in special acum, iarna.

 

Bradul si pinul
Aroma lor are un efect calmant si potenteaza starea de bine. Seara, te ajuta sa te relaxezi si sa adormi.
Infuzia din ace sau din muguri de brad/pin calmeaza tusea si degajeaza caile respiratorii, fiind astfel de un real ajutor in cazul bronsitei si chiar pentru astmatici. Ca sa potentezi efectul benefic al acelor/mugurilor asupra cailor respiratorii, este indicat sa indulcesti ceaiul cu miere de tei.
Ceaiul din ace/muguri de brad sau de pin este, de asemenea, licoare pentru spirit (combate stresul si favorizeaza buna dispozitie) si actioneaza si ca tonic digestiv bland.
Nu in ultimul rand, aceste ceaiuri accelereaza eliminarea toxinelor prin efectul sudorific si prin cel diuretic.

Scortisoara
Parfumul sau intens are 3 calitati care, unite la un loc, il fac intru totul deosebit:
– actioneaza ca si tonic cerebral rapid si eficient – stimuleaza energia mentala, gandirea, creativitatea;
– reduce pofta de mancare si, in mod special, pofta de dulciuri;
– are efect afrodisiac.
Ceaiul de scortisoara (sau praful presarat la prajituri) iti aduce toate aceste beneficii intr-o forma concentrata. Mai mult decat atat, acesta creste toleranta organismului la frig deoarece scortisoara este vasodilatatoare, tonifica si protejeaza inima.
Scortisoara poate sa irite mucoasa stomacala si mucoasa intestinala la persoanele sensibile (efectul scortisoarei in acest sens este doar neplacut, nu realmente periculos).

Portocalele
Este bine sa stii ca nu doar culoarea acestui fruct, ci si parfumul emanat de coaja sa stimuleaza intelectul si buna dispozitie.
Desi coaja de portocala ajuta la cresterea elasticitatii si a rezistentei vaselor sanguine, este indicat sa nu o folosesti pentru ceai ori prajituri, si sa speli bine fructele inainte de a le decoji, deoarece portocalele sunt tratate cu substante conservante care intra in coaja, substante nevolatile, dar nocive pentru sanatate odata ingerate. In locul cojilor de portocala, pentru tonifierea vaselor sanguine poti folosi macesele (care, de altfel, sunt cele mai bune in aceasta privinta).
Fructul iti ofera vitaminele C si D, protejandu-te de raceli si contribuind la prevenirea degradarii sistemului osos pe perioada iernii.

Liviu Deculescu

 

Sursa: http://www.top-shop.ro/aromele_iernii_bradul_pinul_scortisoara_portocalele-253808-10339-article.html?csu=general&cex=1119409&med=em&orig=int&vir=no&src=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_16&referrer=ts_em_76608&utm_source=ts_int&utm_medium=E-mail&utm_campaign=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_16_1119409&utm_content=Sambata_ro_ts_newsletter_15122012_IMailing_bun_1119409&link_id=171394613&esid=76608&ueid=0&uem=&elid=0

You might also like More from author

Comments are closed.