Arbori care ne imbogatesc viata: Alunul

AlunCunoscut indeosebi pentru fructele sale, alunul creste in special in zonele de deal si munte sub forma de tufe si, mai putin, sub forma de arbore.

In traditia romaneasca, alunul are proprietati magice: batul de alun este legat de ritualurile vechi de nunta si inmormantare, ramura verde a lui se credea ca te poate apara de serpi.

 

Fructele de alun (alunele de padure) sunt apreciate atat pentru gust, cat si pentru valoarea lor nutritiva. Contin grasimi in proportie de circa 60% (dintre grasimile continute, cele nesaturate, sanatoase, sunt in proportie covarsitoare), in jur de 15% proteine, iar restul carbohidrati (in cea mai mare parte).
Microelementele importante prin concentratia in care se gasesc in alone sunt pro-vitamina A, vitamina E, potasiul si fierul.
Alunele de padure (ca orice fructe oleaginoase) sunt sanatoase crude, insa nu ar trebui consumate in cantitati mari.

Frunzele de alun (folosite in infuzii) au efect vasoconstrictor si hemostatic (limiteaza hemoragiile). Infuzia poate fi folosita pentru bai in caz de varice si ulcere varicoase.

Tinctura (sau chiar infuzia) din muguri de alun actioneaza ca si tonic hepatic eficient si ajuta la redarea elasticitatii tesutului pulmonar.

Lemnul tanar de alun este foarte flexibil (din bete subtiri despicate si din nuiele se fac cosuri si garduri impletite).

Lemnul matur are densitate (“greutate”) medie spre mica, este relativ tare pentru densitatea sa si destul de flexibil. Putrezeste usor. In trecut, se folosea uneori la arme.

Liviu Deculescu

You might also like More from author

Comments are closed.