ANSVSA începe controalele specifice pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

ouaAutoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va efectua, prin structurile sale teritoriale, în perioada 7 – 19 aprilie 2014, o serie de acțiuni de control specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura românilor produse alimentare sigure, informează instituția, potrivit AGERPRES.

Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA), dar și din circumscripțiile sanitare veterinare zonale (CSVZ).

În perioada 7 — 14 aprilie, va fi asigurată permanența la nivelul DSVSA, CSVSA și CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente locale (primării, consilii județene, prefecturi, ANAF, ANPC) în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor.

Dacă există suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii, cât și în cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pești sau în situația în care există dubii cu privire la încadrarea în parametrii de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe conform prevederilor legale.

ANSVSA precizează că transportul mieilor pentru tăiere se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente privind informațiile lanțului alimentar conform modelului stabilit de instituție. Sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate temporar, organizate în condițiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație. Spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor. Activitatea de sacrificare a mieilor în spații amenajate temporar se realizează numai în perioada 11 — 19 aprilie, între orele 6,00 — 17,00.

You might also like More from author

Comments are closed.