ANPC: Peste 70% din comercianții de lactate din România vând produse neconforme

Bogdan-Nica

În perioada 13 mai – 22 mai 2013 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.Controlul s-a desfăşurat în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti.

Au fost controlaţi 995 operatori economici constatându-se abateri la 741 (74,5 %) ;
• A fost verificată o cantitate de 148 tone lapte de consum şi produse lactate, din care peste 26,5 tone produse (18 %) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare;
• Au fost prelevate 49 eşantioane de lapte şi produse lactate, care în urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul Larex a rezultat ca 20,4 % nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi sau declaraţi de producători;
Au fost scoase de pe piată 350 kg produse în valoare de 5.090 lei care erau improprii consumului uman și au fost oprite temporar de la comercializare a cca 24 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 367.000 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; Au fost prelevate:
• 12 eşantioane de brânză telemea dintre care 41,7% erau neconforme;
• 12 eşantioane de unt, dintre care 25 % erau neconforme;
• 14 eşantioane de produse lactate acide (iaurt, lapte bătut –sana, smântână), dintre care 7,14 % erau neconforme;
• 2 eşantioane de alte produse lactate dintre care 50% erau neconforme;
• 2 eşantioane de caşcaval, toate fiind conforme;
• 7 eşantioane de lapte de consum, toate fiind conforme.

De asemenea, inspectorii au aplicat 850 sancţiuni dintre care 481 amenzi contravenţionale însumând 1.202.500 lei şi 369 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Bogdan Cristian Nica- Preşedintele ANPC a declarat, la finalul campaniei” Noi toţi trebuie să acordăm o atenţie deosebită atunci când cumpărăm lapte şi produse lactate. Studierea ambalajului poate indica starea în care se afla produsul. În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman.Trebuie verificat dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător. Recomand consumatorilor să refuze produsele care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.Deşi procentul produselor lactate cu neconformităţi este în scădere, vreau să vă asigur de vigilenţă comisarilor noştri în depistarea tuturor neregulilor.”

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.