ANM: Secetă tot mai puternică în perioada 13-19 august

secetadds

Perioada 13-19 august se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în aproape toate zonele de cultură, chiar caniculară, îndeosebi la începutul intervalului. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16 – 31 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 8 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, potrivit meteorologilor de la ANM.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21 – 36 grade Celsius, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10 – 25 grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

Sunt posibile ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a ţării, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi izolat extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, local în estul Moldovei, sudul, centrul şi nordul Munteniei, nord-vestul şi sud-vestul Transilvaniei, sud-estul Dobrogei.


Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat în sudul, centrul şi estul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile prăsitoare neirigate, starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia în continuare (frunze bazale uscate parţial sau total, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, coacere forţată), îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

În majoritatea zonelor de cultură, floarea-soarelui se va afla la maturitate în ceară (60-100%) şi deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge predominant fazele de mătăsire (80-100%), maturitate în lapte (40-100%) şi ceară (10-100%).

La sfecla de zahăr va predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (90-100%), concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rădăcină.

Cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice şi recoltarea la soiurile de vară.

În majoritatea plantaţiilor, la speciile de sămânţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala creşterea rodului şi acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoase (piersic, prun) se vor extinde lucrările de recoltare.

Viţa de vie va înregistra în continuare creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi coacerea boabelor la soiurile de masă. (Sursa: agrobroker.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.