Ananas comosus – decor exotic in ghiveci

Denumire stiintifica: Ananas comosus

Denumiri sinonime: Ananas sativus

Denumiri comune: Ananas 

Familie: Bromeliaceae

Origine: Brazilia, Bolivia, Paraguay, America de Sud


  Aspect si prezentare:  Planta perena, de origine tropicala, ce poate atinge la maturitate 1-1,2 m inaltime, formeaza o rozeta de frunze lungi, subtiri si aspre, de culoare verde inchis, cu margini puternic dintate, in nuante de galben-crem, roz sau purpuriu. Formeaza tije viguroase si rezistente, ce produc in varf o inflorescenta bogata din flori mici inconjurate de bractee rosiatice, proeminente, care se transforma pe parcurs, intr-un fruct comestibil, de forma unui con urias.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Spre deosebire de majoritatea bromeliaceelor, cu care se inrudeste si care sunt plante epifite (cresc agatandu-se cu radacinile de trunchiurile copacilor), Ananasul este o planta terestra, fiind cultivat la scara larga, pe intideri uriase sau in ghivece, ca planta decorativa de interior.

Pentru a se dezvolta frumos si desigur pentru a fructifica, Ananasul trebuie cultivat in spatii cu lumina puternica, intensa, chiar cu soare direct.

 In acelasi registru al conditiilor de cultivare se inscrie si caldura de care are atata nevoie. Nu tolereaza frigul, iar la temperaturi mai mici de 18 grade Celsius planta stagneaza. Daca frigul persista mai mult timp, planta intra in regres si in final moare.

 Desi rezista foarte bine la perioade de seceta, Ananas comosus apreciaza udarile regulate, mai ales in perioada de crestere.

 Exemplarele cultivate in ghivece, ca plante de ornament, au nevoie de spatii bine aerisite, cu ventilatie foarte buna si udari periodice, in timpul verii necesitand apa o data pe saptamana. Este sensibil la excesul de apa din sol, si din acest motiv, este de preferat sa i se administreze cantitati moderate de apa, pentru a nu risca putrezirea radacinilor.

 In schimb, va aprecia foarte mult o umiditate atmosferica ridicata, ce il va ajuta sa-si mentina cat mai mult timp frunzisul verde si sanatos. 

 Tinandu-se cont de natura solului din locurile de origine, pentru o cultivare reusita, i se va asigura un substrat usor si afanat, cu un pH usor acid (4,5 – 6,5), dintr-un amestec de turba, compost de frunze, mranita si nisip, ultimul contribuind substantial la un drenaj adecvat.

  Se stie ca orice planta cultivata in interior are o dezvoltare usor incetinita fata de un exemplar similar cultivat in gradina, in mediu natural. Din acest considerent si Ananas comosus trebuie ajutat din cand in cand cu o doza slaba de ingrasamant pentru plante cu flori. Nu folositi fertilizantul in mod exagerat, o aplicare la fiecare 2 saptamani, in perioada aprilie-septembrie, fiind mai mult decat suficienta.

 Inflorirea se produce numai dupa ce planta a ajuns la maturitate, aceasta putand insemna chiar -18-20 luni de cultivare. Desi aparent nesemnificativa, inflorirea este importanta prin rezultatul pe care-l produce, si anume fructificarea. Fiecare floare se transforma intr-un fruct mic, ce prin presare se alatura celorlalte, inauntrul conului, formand intr-un final deliciosul fruct de ananas.

 Se inmulteste prin despartirea lastarilor ce apar langa planta matura. Acestia se separa doar dupa ce au ajuns sa masoare cca 20 cm, transplantandu-se intai intr-un amestec usor de turba, compost de frunze si nisip. O alta metoda cunoscuta si utilizata, mai ales cu caracter experimental, este butasirea la cald, in conditii de umiditate controlata, a tufei de frunze din varful fructului.

 Trucuri si sfaturi speciale: Retineti ca nu e o bromeliacee obisnuita, prin urmare udati-o cu atentie si nu permiteti ca apa sa stagneze in rozeta de frunze. Iarna, lasati pamantul sa se usuce bine intre doua udari. Suporta mai bine lipsa decat excesul de apa in sol.

You might also like More from author

Comments are closed.