Alertă! Moș Crăciun se deplasează cu viteză redusă. Vezi aici motivul

Renii mosului sunt din ce in ce mai mici si mai slabi, astfel ca exista pericolul ca pretioasele cadouri pentru cei dragi sa ajunga cu o oarecare intarziere la destinatari.

santa-31665_1280

Încălzirea globală afectează nu doar viețile oamenilor, ci și pe cele ale animalelor. Mai grav este însă atunci când până și Moș Crăciun are probleme serioase din cauza poluării. Cercetătorii au realizat un studiu în urma căruia s-a stabilit că renii sunt din ce în ce mai slabi din cauza temperaturilor tot mai ridicate.

Potrivit unui studiu realizat de catre British Ecological Society si prezentat luni la Liverpool, in ultimii 20 de ani, in zona arctica s-au inregistrat temperature mai ridicate atat pe timp de vara, dar mai ales iarna. Acest lucru a dus la schimbari importante printre renii din arhipelagul norvegian Svalbard, care au devenit mai mici, mai usori si mai lipsiti de vlaga.

O echipă de oamenai de stiintă de la Institutul James Hutton, un centru de cercetări scoțian, de la Institutul norvegian de cercetare a naturii și din cadrul Universitătii norvegiene de științe ale vieții, au studiat evoluția renilor măsurându-i și cântărindu-i din 1994. În fiecare iarnă, ei au capturat, marcat și măsurat renii în vârstă de zece luni. Ei au revenit apoi la fața locului în fiecare an pentru a măsura și cântări renii din diferite generații pe măsură ce ajungeau la vârsta adultă.

Studiul arată că greutatea renilor adulți a scăzut cu 12%, de la 55 kg în cazul celor născuţi în 1994, la doar puțin peste 48 kg în cazul celor născuţi în 2010. Iernile mai calde fac să plouă mai mult. Ploile cad peste zăpadă, aceasta îngheaţă, împiedicându-i pe reni să ajungă la lichenii pe care obișnuiau să-i pască. Astfel, renii sunt infometatí și își pierd puii sau nasc pui mult mai ușori.

Scăderea în greutate a renilor nu a dus încă la o diminuare a populației. Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani, numărul renilor s-a dublat, de unde o competiție sporită pentru hrană în timpul iernii care ar putea explica parțial și scăderea lor în greutate. Potrivit unui studiu apărut în noiembrie, încălzirea climatică ameninţă și supraviețuirea renilor în Siberia, unde ploile care provoacă îngheţul îi privează de hrană.

You might also like More from author

Comments are closed.