Afaceri de succes în apicultură: Mierea românească îi îndulcește pe chinezi

albine_2015Mierea românească a ajuns şi în China, ţara cu cea mai mare producţie din lume. 15 tone au luat deja calea estului, iar afacerea se poate dezvolta dacă guvernele celor două ţări ar semna acorduri bilaterale de export pentru miere, aşa cum au pentru vin sau carne. Ca să cumpere de la noi, chinezii pun şi câteva condiţii: mierea să fie livrată în borcane şi să i se facă zeci de analize. Anual, apicultorii români trimit peste graniţă peste 10.000 de tone de miere.

80% din mierea românească de export ajunge în Germania, restul în Spania și țările nordice. Nou intraţi pe lista clienţilor sunt chinezii, care nu se încurcă când vine vorba de comenzi. Prahoveanul Traian Dobre tocmai ce le-a vândut 15 tone de miere de tei şi polifloră.

Mierea nu provine de la stupii proprii. Apicultorul prahovean colectează mierea de la aproape 2.000 de apicultori din toată țara și o vinde mai departe peste hotare. O afacere care anul trecut i-a adus încasări de peste 5.000.000 de euro. Profitul se face însă greu când dai de clienţi pretenţioşi. Chinezii, de exemplu, au cerut un număr mult mai mare de analize faţă de standardul pentru exporurile europene. Au mai dorit şi ca mierea să fie ambalată direct în borcane.

Un kilogram de miere românească pleacă la export cu aproape 5,5 euro, mult prea puţin, se plâng apicultorii. Nemţii, bunăoară, obţin cu 30% mai mult. Ţara noastră e al patrulea mare producător de miere al Europei, cu o producţie anuală medie de 20.000 de tone, din care aproape jumătate pleacă la export. Paradoxal, românii nu se dau în vânt după miere. Consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an, de trei ori mai puţin decât nemţii şi olandezii. (Integral pe digi24.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.