5 motive ca să mănânci zilnic… pătrunjel

Această verdeaţă considerată pe nedrept banală este burduşită de nutrienţi care ne păzesc sănătatea. Iată doar câteva motive ca să îl consumi zilnic, în salate sau mâncăruri gătite, sub formă de vin de pătrunjel sau ceaiuri.

Reglează ciclul menstrual

Dismenoreea (ciclul menstrual neregulat, însoţit şi de dureri chinuitoare) poate fi combătută printr-un consum constant de pătrunjel. În plus, frunzele atât de aromate ale plantei au efect antispastic şi atenuează mult crampele şi durerile menstruale.

 

Combate reumatismul

Pătrunjelul conţine şi luteolină, o substanţă care previne şi combate inflamarea cartilajlor articulare, iar prin cantitatea însemnată de vitamina C ajută în tratamentul tuturor formelor de reumatism. La fel de important este şi efectul diuretic şi depurativ al plantei, recomandate în cure de detoxifiere şi de slăbire.

Previne îmbătrânirea timpurie

Frunzele de pătrunjel conţin un cocteli de vitamine şi alte substanţe (flavonoizi, clorofilă, ftalide etc.) care previn degenerarea ADN-ului şi îmbătrânirea ţesuturilor. Plante combate radicalii liberi (responsabilii cu procesul de îmbătrânire prematură).

Dezinfectează şi calmează locul, după ce te-a înţepat o insectă

Bunica ştia foarte bine: dacă te-a muşcat un ţânţar, un păianjen sau altă insectă cu ac, aplică imedait câteva frunze de pătrunjel strivite. Ele vor dezinfecta locul, reducând usturimea, mâncărimea, durerea.

Alină durerile articulare

Frunzele proaspete de pătrunjel, strivite bine şi aplicate pe articulaţia afectată atenuează suferinţa (datorită efectului antiinflamator). Ca să se încălzească bine articulaţia şi ca să fixezi „compresa” de pătrunjel, înveleşte zona într-o folie de plastic sau într-o bucată de până groasă şi lasă leacul să acţioneze până când cedează durerea.

You might also like More from author

Comments are closed.