4 mâncăruri de post care nu îngraşă

A început postul Crăciunului şi mulţi dintre credincioşi renunţă complet la carne, lactate şi ouă, până pe 25 decembrie. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cei care vor să-şi detoxifieze organismul, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionistul Natural Silhouette şi specialiştii site-ului ghidulvegetarianului.ro, îţi propun patru reţete delicioase şi sănătoase, 100% vegetariene, pentru micul dejun, prânz şi cină, care pot fi preparate în perioada următoare şi care pot subtia talia.


Mic dejun:
Cereale cu suc de portocale

Daca vrei un mic dejun aromat care să-ţi asigure ”combustibilul” pentru câteva ore, aceasta e alegerea potrivită.
Ingrediente: 50 g de fulgi de cereale integrale, o portocală.
Preparare: înainte de toate trebuie sa alegi cu grijă cerealele şi să fii atent(ă) la zahărul „strecurat” în diverse preparate. Foloseşte doar fulgi de cereale integrale fără zahăr adăugat, pentru că altfel, degeaba facem noi combinaţia nu mai e una corectă. Zahărul va deregla producţia de insulină, iar efectul va fi invers. Revenind la reţetă, se pun cerealele în castronel, se stoarce portocala şi se pun sucul şi pulpa peste ele. Se lasă puţin să absoarbă din suc, apoi se servesc. Pe parcursul zilei, nu uita să bei suficientă apa, caci altfel, cerealele te vor constipa!

Pranz:
Borş de legume de toamnă

Este un fel de mâncare uşor, foarte gustos şi sănătos. Are continut caloric mic, multe vitamine şi este perfect pentru un prânz de toamnă.
Ingrediente: un morcov, o sfeclă roşie mică, o rădăcină mică de ţelină (cât o minge de tennis), o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, un dovlecel, o ceapă, doi cartofi potriviţ, un sfert de varza, 500ml borş de bună calitate, o  linguriţă de cimbru uscat.
Preparare: morcovul, sfecla, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi cea de păstârnac se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Dovlecelul şi cartofii se curăţă, se spală si se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt ca pentru ciorbă, iar varza, fideluţă. Într-o oală se pun un litru şi jumătate de apa şi puţina sare. Se adaugă legumele şi se lasă la fiert. Atenţie, că fierb relativ repede si nu trebuie să se facă piure. Într-un vas separat se pune la fiert borşul amestecat cu cimbrul. Dupa ce a dat în câteva clocote se adaugă peste restul legumelor şi se potriveşte de sare. Se poate srvi cu leuştean şi pîtrunjel proaspăt tocate mărunt.

Pate de vinete cu ardei copt

Este foarte gustos in combinatie cu o paine integrala. Se poate prepara la robot, dar se poate toca mărunt, cu un cuţit obişnuit, pentru un aspect mai frumos.

Ingrediente: 1 kg de vinete, o jumătate de kg de ardei capia, 4 căţei de usturoi,  2 linguri de ulei, o lingurita cimbru uscat (optional).
Preparare: Vinetele se coc pe foc sau la cuptor. Se curăţă şi se pun la scurs. Eventual se pot folosi vinete congelate pentru iarnă. La fel se procedează şi cu ardeii capia. Se curăţă seminţele şi cotoarele de la ardei. Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte. Se pun în robot vinetele scurse şi ardeiul şi se mărunţesc. Când sunt aproape gata se adaugă usturoiul, apoi uleiul şi cimbrul. Se pot adauga roşiile coapte, decojite şi tocate mărunt. De asemenea, se poate pune patrunjel sau orice planta aromatică preferi.

Cină:
Vinete umplute cu legume

Sunt uşor de preparat, gustoase şi se pot consuma atât reci, cât şi calde.
Ingrediente: 2 vinete, 3 morcovi medii, o ceapă, 2-3 ciuperci, o linguriţă de ulei, 4 linguriţe de pesmet (optional).
Preparare: vinetele se spală şi se taie jumătăţi. Se scobeşte miezul lor, astfel încât să rămână un invelis de cel mullt un centimetru grosime, ca să poată susţine umplutura. Miezul se taie cubuleţe şi se pune cu sare într-un castron. In vinetele scobite se pune sare grunjoasă. Cât timp vinetele stau cu sare să-si lase zeama, se pregătesc restul legumelor. Morcovii se curăţă şi se dau pe răzătoarea mică. Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt. La fel şi ciupercile curăţate. Într-o tigaie antiaderentă se pune un pic de ulei în care se căleşte puţin ceapa, până devine translucidă. Se adaugă morcovii şi ciupercile şi se călesc în sucul propriu. Dacă e nevoie se adauga un pic de apă. Se adaugă şi miezul de la vinete, bine spălat în apă rece. Se opreşte focul când legumele s-au înmuiat un pic. Se iau jumătăţile de vinete şi se spală sub jet de apă rece. Se şterg cu un şervet uscat şi se umplu cu legumele călite. Dacă doriţi, puteţi presăra deasupra un pic de pesmet. Se aşaza într-o tavă în care se pune foarte puţina apă. Se pune capac la tavă şi se dau la cuptor. După ce s-au făcut, se scoate capacul şi se mai lasă un pic la cuptor să prindă puţină crustă.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/4-mancaruri-de-post-care-nu-ingrasa-422978.html

You might also like More from author

Comments are closed.