20 Alimente miraculoase, pline de antioxidanti, care lupta impotriva cancerului!

Anumite alimente au proprietati anti-cancerigene dovedite stiintific, datorita nivelului ridicat de antioxidanti, de aceea, e nevoie sa fie cunoscute si sa li se gaseasca un loc in dieta din fiecare zi!

Usturoi

Studiile au aratat ca persoanele care consuma cu regularitate usturoi crud, (care contine compusi cu sulf ce determina distructia celulelor tumorale) au un risc mai scazut de a dezvolta cancer.

 

Efectul preventiv se refera indeosebi la cancerele de sistem digestiv: esofag, stomac, colon, ficat.

Usturoiul creste imunitatea naturala si are efect antibacterian, asupra Helicobacter pylori,  bacteria asociata cu o crestere a riscului de a dezvolta cancer gastric.

“Doza” recomandata pentru efectul anti-cancerigen este de un catel de usturoi pe zi!

 

Fructe de padure

Fructele de padure (afine, zmeura, mure, coacaze) contin antioxidanti puternici (vitamina C, antocianine) care impiedica actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra celulelor, precum si dezvoltarea celulelor cancerigene.

Antocianinele au inhibat dezvoltarea celulelor canceroase in cazul leucemiilor, tumorilor de colon si plamani.

 

Tomate

Anumite studii au aratat efectul protector al rosiilor impotriva cancerului de prostata.

Efectul anticancerigen al rosiilor se datoreaza unui antioxidant din structura lor, denumit licopen si vitaminei C.

In cantitate mai mica, licopenul se intalneste si in pepenele rosu si morcovi.

Un aport crescut de licopen a fost corelat cu scaderea riscului de cancer de san, prostata, pancreas si cancer colorectal.

 

Legumele din familia Crucifere

Legumele din familia Crucifere: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida contin substante cu efect anticancerigen, care au si rol protector pentru ADN.

Studiile au aratat efecte benefice ale cruciferelor impotriva cancerului de plamani, ficat, colon, san si endometru.

Dintre compusii cu rol anticancerigen se enumera: indol-3-carbinolul, sulforafanul, luteina si zeaxantina din broccoli, conopida si varza.

 

Ceaiul verde

Ceaiul verde contine antioxidanti polifenolici denumiti catehine, cu rol anticancerigen (impotriva cancerului de stomac, ficat, piele, plaman, colon, pancreas) si protector fata de radicalii liberi.

In cantitate mai mica, s-au regasit catehinele in ceaiul negru, vinul rosu si uleiul de masline.

 

Cereale integrale

Cerealele integrale contin multe substante anticancerigene: vitamine, antioxidanti si fibre.

Cerealele integrale au rol protector indeosebi impotriva cancerului colorectal.

Includeti in dieta zilnica: fulgi de ovaz, fulgi de orz, fulgi de grau, tarate, orez brun, paine si paste integrale.

 

Vegetale cu frunze verzi

Vegetalele cu frunze verzi precum spanacul si salata verde sunt surse bogate in antioxidantii: luteina si beta-caroten, cu rol anticancerigen.

Alaturi de aceste componente, vegetalele cu frunze verzi au un procent crescut de acid folic, care intervine in procesele de reparare a defectelor aparute la nivelul ADN-ului celulelor.

Rolul anticancerigen s-a dovedit mai ales in cazul cancerelor gastrointestinale si de san.

 

Struguri

Coaja strugurilor (indeosebi a celor negri) contin o substanta anticancerigena si antioxidanta, denumita resveratrol.

Resveratrolul a fost asociat cu protectia impotriva cancerului de san, de ficat si de colon. Acest antioxidant se regaseste si in vinul rosu.

Strugurii contin si un alt antioxidant cu proprietati anticancerigene: licopenul.

Deasemenea, ei contin acid elagic, un compus care blocheaza enzimele necesare viabilitatii celulelor maligne si inhiba cresterea tumorala.

 

Struguri

Coaja strugurilor (indeosebi a celor negri) contin o substanta anticancerigena si antioxidanta, denumita resveratrol.

Resveratrolul a fost asociat cu protectia impotriva cancerului de san, de ficat si de colon. Acest antioxidant se regaseste si in vinul rosu.

Strugurii contin si un alt antioxidant cu proprietati anticancerigene: licopenul.

Deasemenea, ei contin acid elagic, un compus care blocheaza enzimele necesare viabilitatii celulelor maligne si inhiba cresterea tumorala.

 

Peste

Anumite specii de peste au un continut ridicat de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, cu rol anticancerigen si protector impotriva bolilor cardiovasculare:

  • Somon
  • Macrou
  • Herring
  • Pastrav
  • Sardine
  • Ton

Nuci

Nucile de tot felul, contin numeroase componente cu rol benefic pentru organism, inclusiv de protectie impotriva cancerului.

Dintre acesti compusi amintim:

  • acid folic
  • magneziu
  • seleniu
  • acizi grasi polinesaturati
  • antioxidantii:quercetina si campferol.

Seminte de in

Semintele de in contin antioxidanti, fibre si acizi grasi polinesaturati (omega3, omega6), fiind, pe drept cuvant, un aliment anticancerigen.

Pentru o absorbtie maxima a tuturor elementelor nutritive, se recomanda macinarea semintelor si adaugarea lor in iaurt sau in sucuri de fructe.

 

Cartofii dulci

Cartofii dulci contin un procent ridicat de beta-caroten, un antioxidant prezent in cantitati importante si in morcovi, mango, pepene galben, cu efecte anticancerigene dovedite.

 

Ceapa rosie

Ceapa rosie (cruda) contine o substanta cu rol puternic anticancerigen si antioxidant: quercitina.

Quercitina s-a dovedit a fi si un veritabil antihistaminic natural, cu rol benefic impotriva alergiilor.

Anumite studii au aratat beneficiile consumului de ceapa rosie in preventia cancerului de prostata.

Alte surse natural de quercitina sunt merele si spanacul!

 

Ardeiul usturat (Chilli)

Ardeii usturati contin un antioxidant puternic (capsaicina) care produce apoptoza (moartea programata) a celulelor tumorale si inhiba actiunea substantelor cancerigene denumite nitrozamine.

Capsaicina si-a demonstrat rolul benefic indeosebi impotriva cancerului de prostata, dar si impotriva altor tipuri de cancer, precum cel de stomac.

 

Avocado

Avocado este bogat in glutation, un antioxidant care anihileaza radicalii liberi si scade absorbtia intestinala a anumitor grasimi.

Fructul de avocado contine de asemenea, foarte mult potasiu si beta-caroten si are efect protector hepatic.

 

Morcov

Morcovii contin 2 substante anticancerigene: beta-carotenul si falcarinolul, un compus care inhiba cresterea celulelor canceroase.

Aceste substante sunt active doar daca morcovii sunt consumati cruzi.

 

Smochine

Principalul compus anticancerigen descoperit in smochine este un derivat de benzaldehida.

Smochinele contin deasemenea, antioxidantii vitamina A si vitamina C, calciu, magneziu si potasiu.

 

Grapefruit

Grapefruitul, portocalele, lamaile contin multe substante cu rol anticancerigen, mai ales impotriva cancerului de san.

Din aceste substante amintim: monoterpenele, acidul folic, vitamina C, beta-carotenul, limonenul.

Aceste substante activeaza sistemul imunitar si ajuta la distrugerea celulelor maligne.

 

Ciuperci

Ciupercile contin substante cu rol de stimulare a imunitatii si direct, anticancerigen, prin inhibarea multiplicarii celulelor canceroase. Dintre acesti compusi cei mai importanti sunt:

  • Lentinan
  • Beta-glucan
  • Lectina
  • Tioprolina

Sursa: http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/750/slideshow/alimente-cu-rol-anticancerigen.html

You might also like More from author

Comments are closed.